Superkaffe – supersundt alternativ til havregryn

Posted: December 30, 2012 in Sundhed

Billede

Superkaffe er selve morgenmaden og bør erstatte alt andet. Den er lynhurtig at lave og du kan køre en hel formiddag på den uden at blive sulten, når din krop har vænnet sig til naturlig fedtforbrænding efter et par uger. Den er inspireret af biohackeren Dave Asprey’s Bulletproof Coffee, som jeg hørte et interview med på Harddisken/P1 i sommeren 2012. Asprey er igen inspireret af tibetanske munke, som er kendt for deres butter yak the. Med dette i mente præsenterer jeg hermed min variant, som jeg gennem de sidste 5 måneder har eksperimenteret mig frem til, som jeg intet mindre har valgt at kalde for Superkaffe, der kan betragtes som en “fed” variant af en caffe latte:

  • Bryg én kop økologisk single estate latinamerikansk friskkværnet kaffe (styrke efter behov) produceret i højderne gerne mere end 1000m over havets overflade. 
  • Dernæst, put 1-2 spiseskefulde MCT olie i kaffen (start med 1)
  • Spæd til med økologisk 38% fløde – gerne en ordentlig sjat (1/4 til 1/3) afhængig af hvor meget energi du skal bruge til din formiddag. Forsøg dig lidt frem. (Skal du have rigtig megen energi så overvej at putte lidt økologisk smør (10-20g) i også. Det gør de tibetanske munke og Dave Asprey)
  • Rør godt rundt og voila – så er du klar til formiddagens strabadser med rigeligt energi og en klar hjerne.

Videnskaben bag Superkaffen

Du har formentligt altid fået at vide at du skulle spise morgenmad i form af havregryn for at få en “god start” på dagen. Dette går desværre fuldstændigt imod din krops naturlige behov set ud fra et evolutionært perspektiv. Havregryn (og cornflakes og brød) nedbrydes til primært glucose og dermed sukker i dit fordøjelsessystem. For at dit blod ikke skal blive forgiftet udskiller bugspytkirtlen insulin for at dæmpe dit blodsukker over en 2-timers periode. Herefter crasher du fuldstændig og bliver sulten efter endnu mere glucose for igen at få energi til kroppen. Dette er ikke særligt hensigtsmæssigt. Mennesket er i gennem dets udvikling over 2 millioner år ikke skabt til at leve på overvejende glucose. Faktisk lever de fleste pattedyr, herunder mennesket, overvejende af fedtsyrer på 55-80% af kosten, 15% protein og ca. 20-30% kulhydrat, når maden bliver nedbrudt i fordøjelsessystemet. Det er derfor bedre at leve af fløde (fedtsyrer) end havregryn (sukker) hvor mærkeligt det end måtte lyde jf. konventionel statsautoriseret madoplysning fra fødevarelobbyen (læs mere om det her).

Superkaffen skal forbedre din krops fedtforbrændig ved hjælp af det man kalder intermittent fasting, som på dansk kan oversættes til “midlertidig faste”. Der er flere gode ting ved denne livstil:

  • Du undgår at spike dit blodsukker med en morgenmad der typisk består af overvejende kulhydrater – som omdannes til glucose og dermed sukker – i form af havregryn, cornflakes eller brød. At starte din dag op på sukker gør dig sulten efter 2 timer, forøger din risiko for kræft (kræftceller elsker glucose), hjertekarsygdomme (for små LDL partikler) på sigt og gør dig insulinresistent som fører til diabetes 2 og fedme.
  • Faster man mere end 16 timer initierer man en proces kaldet autophagy som er kroppens måde at rense cellerne for bakterier, vira og fungi ved at omdanne dem til brugbare aminosyrer som erstatning for kostindtag af protein. Derfor skal man netop ikke spise protein som morgenmad for så bryder man fasten og denne proces. Ved ikke at spise noget fra ca. kl. 19-20 om aftenen til kl. 12 middag næste dag opnår man en faste på ca. 16-17 timer, hvilket er tilstrækkeligt til at sætte gang i kroppens naturlige renselsesproces.

Hvorfor lige netop disse bestanddele i Superkaffen?

  • Kaffen skal for det første være økologisk for at undgå pesticider. Single estate for at undgå at den er blandet med bønner fra lavtliggende områder der har større forekomster af mug. Den skal være produceret i højderne for netop at undgå samme. Mug har dårligere vækstkår i højder. Mug går også under betegnelsen mycotoxiner, som er en form for svampe som producerer alskens sygdoms- og allergifremkaldende giftstoffer. De findes også i dårligt tørret korn og boliger som er fugtige og dårligt udluftede. Ved målrettet at vælge en single estate kaffe produceret i højtliggende områder minimerer du forskellige giftstoffer som kan forekomme i “almindelig” kaffe. Dette vil din krop og hjerne takke dig for på sigt og du vil få en kaffe som optimerer din hverdag med tankeklarhed og bedre hukommelse.
  • MCT olien er de såkaldte medium chain triglycerides, som er det vi naturligt danner i vores fordøjelsessystem ved probiotisk nedbrydning af kostfibre. Det er en fedtsyre som naturligt forekommer i kokosolie og som kroppen udelukkende bruger til energiforbrænding og som får leveren til at danne ketoner, som hjernen kan bruge til forbrænding i stedet for glucose. Ketoner er godt for hjernen og er kendt for at dæmpe neurotiske lidelser fra autisme, depression, migræne, alzheimers til skizofreni mfl. Ved at spise MCT olie vænner du din krop til ketosis – fedtforbrænding – først på dagen. Du kan så senere til middags- og aftensmad tilføje “gode” kulhydrater i form af kartofler, ris og fiberrige grønsager sammen med proteiner fra fortrinsvis græsfodret oksekød, lammekød, vildt eller æg og bryde fasten og ketosis igen.
  • Fløden er din primære energi i Superkaffen i stedet for glucose, som er overvejende sunde mættede og monoumættede fedtsyrer samt vitaminer og mineraler til energiforbrænding i løbet af formiddagen. Den økologiske variant sikrer en større andel omega-3 fedtsyrer, fordi den kommer fra græsfodrede køer. Fløden skal give dig energi så du ikke bliver sulten i løbet af formiddagen og er den primærer erstatning for din morgenmad. Spiser du havregryn, brød eller andre kulhydrater bryder du ketosisprocessen (og autophagy), som vænner din krop til at forbrænde fedt, du spiker dit blodsukker og får din bugspytkirtel til at producere insulin som fortæller din krop, at fløden skal deponeres i dit fedtlager i stedet for forbrænding. Herefter bliver du formentlig sulten efter 2 timer, når du crasher på for lavt blodsukker og så kører den sædvanlige førnævnte unaturlige kulhydratkarrusel.

Skriv gerne en kommentar eller et spørgsmål.

Dbh

Lars Asp

Referencer:

www.bulletproofexec.com

www.perfecthealthdiet.com

Butter yak the

Comments
  1. […] Solo Technology A Technology Crow in search of Bright Shiny Objects Skip to content HomeAbout and ContactDisclaimerEssential Apps « Easy Test Drive of Win 8 / Server 2012 […] Click http://link.mx/hool08200

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s